събота, 16 април 2016 г.

"Перфектна химия" - Симон Елкелес


Съвременна история за невъзможната любов.

   "Перфектна химия" е едно перфектно бягство от заобикалящия ни свят. Книгата е идеалното леко четиво, от което всеки един от нас има нужда. Нещо като онези разтоварващи, романтични филми, които ни помагат да избегнем сивото ежедневие, само че на хартия. Симон Елкелес е предоставила на читателите една история за не толкова невъзможната любов между двама души от различни етнически общности. Може би в началото историята ще ви се стори малко предсказуема и вероятно ще си кажете, че вече знаете какъв ще бъде финалът, както се случи с мен, но дори и това няма да ви попречи да продължите с четенето на тази изключително сладка и завладяваща книга.

Източник
   В началото на "Перфектна химия", първото, което забелязах, е, че книгата се развива от гледните точки на двамата главни герои - Бритни Елис и Алехандро "Алекс" Фуентес. Този подход, който Елкелес е използвала - да редува главите с гледните точки, е изключително умен. Това дава възможността на читателите да проследят във всеки един момент какво мислят Бритни и Алекс, какво е мнението им за всичко, случващо се около тях, и, разбира се, да ги опознаят по-добре.
   В книгата има доста голямо разнообразие от герои. Най-общото между всички тях е, че са разделени по етноси. Това е едно от нещата, което можем да сложим в групата на проблемите. Самите ние сме свидетели на разделението и расизма и тази книга ни кара да се замислим, че не е важно каква е външността на човека - дали е мексиканец или американец (както е тук в случая), важни са душевната добрата и вътрешната красота в човека.
   Бритни Елис е от тези героини, които крият истинската си същност зад маска. Тя е изградила около себе си една перфектна визия на идеалното момиче, облечено в маркови дрехи, имащо популярност и най-красивото гадже. Истинската ѝ същност, обаче е далеч от този фалшив образ. Тя е много повече от това, за което се представя, и много ми хареса това, че тя е една от героините, които порастват и преоткриват себе си. Едно от нещата, които ме очароваха, е държанието на Бритни към болната ѝ сестра Шели. Всичко, което правеше, беше заради нея и това показва с колко всъщност неща се пребори героинята през развитието си в книгата.

Източник
   Алекс Фуентес, подобно на Бритни, също преоткрива истинската си същност. На пръв поглед той е гангстер, с лошо и грубиянско поведение. А фактът, че членува в група, наречена "Кървавите латиноси", кара хората да не гледат на него с добро око. Постепенно с четенето, не само той разбира какъв е и какво иска, но и ние успяваме да опознаем персонажа му и да го харесаме. Алекс е герой, който се бори за живота си, за семейството си. И това е едно от най-добрите му качества. Нещото, което ми хареса още повече в Алекс, бе това, че имах готов образ в главата си. През цялото време си представях Диего Бонета, който видимо ми напомня за Алехандро. 
   Романтиката в книгата е изключително приятна за четене. Нямаше натрапчиви моменти, всичко беше много мило и доставяше удоволствие. Едно от нещата, които много ми харесаха, е как Алекс се обръщаше към Бритни - с нежни думи на испански. 
   В книгата не само имаме възможността да се запознаем с главните герои. Има доста второстепенни, които допринасят историята да бъде по-интересна и по-забавна. Лично аз, много харесах Исабел Авила, която ме грабна с доброто си сърце, и най-добрият приятел на Алекс - Пако, който ме накара да се смея на моменти.

   Дори и след финала на "Перфектна химия", читателите ще искат да отворят отново първата страница. Книгата е интересна, разпускаща и свежа, караща читателите да се усмихват. Подходяща е за всеки любител на романтиката. Но аз я препоръчвам на всеки, който желае да прекара няколко приятни часа с книжка в ръка.

Огромни благодарности на издателство Ибис за предоставената възможност!

Няма коментари:

Публикуване на коментар