вторник, 26 април 2016 г.

"Лунните хроники" - поредицата на Мариса Мейър


Героите са същите, но не съвсем...
Дори и в бъдещето приказките започват с "Имало едно време...".

   Първите три книги от поредицата "Лунните хроники" на Мариса Мейър са една нестандартна история, съчетаваща в себе си любимите ни герои от детството - Пепеляшка, Червената шапчица и Рапунцел, но не такива, каквито ги познавахме преди. Едва ли някога сме си представяли, че приказните герои могат да участват в нова, модернизирана приказка с киборги, андроиди, хора, живеещи на Луната и наричащи себе си лунитяни, и стотици космически кораби. Мариса Мейър е създала един свят, в който не само е вдъхнала нов живот на старите герои от приказките, но и го е напълнила с много екшън, с интересни и вълнуващи ситуации и разкрития на дълго пазени тайни, а също и за силна любов, приятелство и обединение срещу злото. А мотивът с компютрите, роботите и космоса допринася за развитието на една незабравима история, която ни кара да искаме още и още.

Източник
   В първата книга "Синдер" ние се запознаваме с една нова Пепеляшка. Да, все още я има така познатата ни история за бедното момиче, живеещо с мащехата си и злите си сестри. Лин Синдер е успешен механик, най-добрият в Нов Пекин, но крие тайната си, че всъщност притежава киборгски части по тялото си, защото хората не я приемат. Нейното магазинче е единственото място, на което може да се скрие от злата си мащеха. За нещастие в града върлува неизличима болест, с която героите трябва да справят. А лек няма. В ролята на красивия принц, Мариса Мейър е създала един изключително силен герой, притежаващ характер и интелигентност. Принц Кай, бъдещият император на Китай. Събитията срещат него и Синдер в магазина й. Нещата тръгват в още по-заплетена история, когато Кай кани Синдер на императорския бал.
   Тук в първата книга се запознаваме и с други интересни герои. В ролята на феята-кръстница се е превъплътила забавната и така любима ни героиня Ико, която всъщност е андроидът на Синдер. Нейният персонаж бързо се превръща в най-любимия ни. Императорският лекар, който в продължение на години  се занимава с изучаването на киборги - доктор Ърланд, е герой, който ни кара хем да го харесваме, хем да се чудим каква е всъщност неговата история. И, разбира се, няма как да пропуснем най-злата от всички. Тази, която иска да е най-красивата и най-властната на галактиката, кралицата на Луна - Левана.


Източник
   "Скарлет" ни отвежда в малко градче във Франция, където главната героиня със същото име живее с баба си в малка къщурка, където отглеждат зеленчуци, които по-късно Скарлет продава. Но един ден баба й изчезва по незнайни причини, а никой не иска да помогне. Скарлет се запознава с мистериозния мъж с прякор Вълка, който е уличен боец. Без да знае дали може да му се довери напълно, Скарлет приема помощта му. С течение на времето, прекарано заедно, между тях не само пламва искра, но и много неща, за които Скарлет се е съмнявала излизат наяве. Дълго пазени тайни се разкриват, а нови беди са на път да се случат.
   Междувременно, след финалните събития на първата книга, Синдер се среща със загадъчния, саркастичен и много забавен капитан Карсуел Торн, който е бивш военен, а и притежава космически кораб. Обстоятелствата срещат Синдер и Торн със Скарлет и Вълка. Заедно четиримата герои измислят план как да помогнат на принц Кай и как да унищожат злата кралица Левана. А в същото време мистериите започват малко по малко да се разгадават.

   В третата книга, посветена на принцеса Рапунцел, чието име тук е Крес, ние се запознаваме с тази особена, забавна героиня, която е затворена на сателит в космоса и която живее сам самичка години наред. Крес е хакер, ненадминат в света на технологиите. Тя работи за кралица Левана, не по нейно желание, разбира се. След години затвор на сателита, Крес най-после намира път към свободата. Събитията я свързват със Синдер и компания, които са готови да я спасят, а тя да помогне на тях. А една опасна катастрофа среща Крес с човекът, за когото е мечтала с години...
   "Крес" е третата, излязла в България, книга от поредицата, която е пълна с екшън, приключения, приятелство и любов, изключително вълнуващи и неочаквани обрати, а също и отговори на въпроси, които сме си задавали дълго. Тази трета книга, макар и по-дълга от първите две, се чете най-лесно и най-бързо, защото с невероятните ситуации, спиращи дъха, ще ви се иска да четете до среднощ и да не спирате. 

   В третата книга се запознаваме с двама герои, чиято история очакваме с нетърпение да прочетем във финалната четвърта книга от поредицата, а именно историята на дворцовия страж от Луна - Хиацинт (Jacin Clay) и доведената дъщеря на кралица Левана - принцеса Уинтър.
   "Лунните хроники" е поредица, която препоръчвам на всички. В нея има от всичко по малко. Всеки любител на научната фантастика, би харесал тази толкова завладяваща история. А фактът, че обичаните герои от детството са тук, за да ни разкажат една нова приказка, е още една причина да искаме да се потопим в този магически свят на бъдещето.


Най-после ще имаме възможността да проследим героите до финала на поредицата. Четвъртата книга излиза на 10 май, благодарение на издателство Егмонт!

Няма коментари:

Публикуване на коментар