петък, 22 април 2016 г.

Как да се отървем от READING SLUMP?

   Сигурна съм, че на много от вас ви се е случвало да изпаднете в такава кризисна ситуация, като reading slump. За тези, които не знаят, това е една фаза (ужасна при това), в която читателят просто няма настроение за четене. Случва се да трае доста дълго, но през повечето моменти до няколко дни минава. Спокойно можем да му лепнем етикета "Болестта на читателите". Вдъхнових се за публикация от собствен опит, който ме е налегнал напоследък. Мразя го. Но не мога да го спра. Няма да излъжа, ако кажа, че съм имала далеч по-лоши периоди. Надявам се този път да продължи по-кратко. В противен случай, нещо подобно ще стане:


   Да, разбирате за какво ви говоря. Но да помислим малко... Какво точно ни води до тази reading slump?
   В момента чета "Гондолата на времето". Харесвам книгата, искам да знам какво ще се случи нататък. Но като че ли нещо от вътре ме човърка всеки път, щом се опитам да я хвана. Усещането е сякаш милиони буболечки ти лазят под кожата и се опитват да те накарат да затвориш книгата. Ужасно е. Иде ми да отида и да си купя спрей против насекоми и да се напръскам цялата. Друг симптом е разсейването. Лаптопът, телефонът, телевизията... а дори и зяпането в една точка ми се вижда по-интересно. Дори си намирам работа, която по принцип отлагам с дни. В допълнение - прочитам си лекциите и се упражнявам по предмета, неща, които правя доста рядко през семестъра.


   За щастие има начини, които могат да ни помогнат да си възвърнем желанието за четене.
1. Не се насилвай.
Ако не се чувстваш във форма за четене, прави нещо, което може да те подтикне към него. Например гледай любим филм или си изтегли новите епизоди на сериала, който следиш. А дори можеш да поиграеш на някоя игра, ако си запален геймър. Повярвайте, желанието за четене може да дойде в най-неочаквания момент.
2. Излез на разходка.
Действа. Предишният път, в който бях в reading slump, реших да изляза на разходка с кучето ми. След половинчасово тичане след малката хитруша, нямах търпение да се прибера, да си взема душ и да хвана някоя книга.
3. Подхвани любимо четиво.
В случаите, в които сте изпаднали в reading slump, след прочитането на книга, която ви е повлияла, и не искате да поглеждате друга книга... Просто започнете книгата отново. Или намерете книга, която да е подобна, на тази която сте прочели. Това също би помогнало.
4. Гледай буктюбъри.
Огромното желание за четене идва, когато изгледаш няколко клипа на любими твои буктюбъри. Само като видиш шарените и красиви библиотеки зад тях и ще ти се прииска да хванеш книгата отново.
5. Почини си и опресни мозъка си.
Понякога причините за изпадане в reading slump, може да са от прекалено многото насъбрала се информация в мозъка за минимално време. Вземете си дълга почивка някоя вечер. Вместо в полунощ или след полунощ, легнете си в 9 и на сутринта желанието ще ви обхване наново.
6. "НЕ" на онлайн състезанието.
Не притискай себе си със задължението да прочетеш 10-15 книги в месеца, както се случва с други книголюбители. 3, 4 или 5 книги също са достойна цифра.


   Cheers! Ако всичко е минало добре и желанието се е завърнало, остава ни да се молим, че няма да се случи отново. Вече свободно може да се върнем към четенето на всяка книга, която пожелаем. Естествено, не бива да забравяме да си почиваме по-често, да не се напрягаме и да се отпуснем, защото четенето е приключение.


*Все още съм в reading slump. Но от утре започвам да следвам собствените си съвети.*

6 коментара:

 1. Прекрасни съвети! Надявам се да се избавиш от ужасния slump възможно най-скоро! :)

  ОтговорИзтриване
 2. Великолепен пост ❤ дала си чудесни съвети ! Честно да си призная, много често ми се случва да изпадам в такива кризи .. Чувствам се ужасно, когато се случи, но за мен причината е ясна - училищна преумора !

  ОтговорИзтриване
 3. Много полезни съвети, на всички ни е познато това ужасно чувство. Дано скоро излезеш от него.

  ОтговорИзтриване
 4. Нора,предложила си невероятни съветчета и трикчета,защо съществуват тези гадни моменти,мразя ги.ЗАЩООО.......?
  Попринцип,при мен врпса е,че рядно имам достатъчно време,за да вникна в дадена история и чета често,но по мъничко !♥ Прегръщам те и чакам нови постове от теб,гишка!!!!

  ОтговорИзтриване