четвъртък, 12 май 2016 г.

"Гондолата на времето" - Ева Фьолер

   Седемнайсетгодишната Ана прекарва лятната си ваканция във Венеция. По време на една от разходките си из града, вниманието й е привлечена от червена гондола. Странно. Не са ли всички гондоли във Венеция черни? Когато няколко дни по-късно Ана посещава известната Историческа регата, в навалицата е бутната във водата и е спасена от изключително чаровно младо момче, което я издърпва в... червената гондола. И преди Ана да успее да слезе и да се върне обратно на кея, изведнъж въздухът пред нея започва да трепти и светът й изчезва...
   Когато идва отново на себе си, Ана разбира, че годината е 1499-та. Не й остава нищо друго, освен да се справи със ситуацията, в която се е озовала. Но всеки ден е истинско изпитание - без козметика, без топла вода и медикаменти и най-вече без връзка с Интернет и любимия й айпод. Междувременно Ана търси начин да се върне в настоящето и докато се опитва да разреши загадката около пътуването си във времето, непрестанно попада на Себастиано, мистериозното момче от гондолата. Скоро тя разбира, че озоваването й в миналото съвсем не е случайно...


   "Гондолата на времето" е първата книга от едно вълнуващо и интересно приключение, чрез което и ние имаме възможността да пътуваме във времето. Трябва да си призная, че досега винаги съм била със смесени чувства за книги, чиято тематика е свързана с пътуване във времето. Това е първият път, в който се докосвам до нещо подобно, но наистина е вълнуващо да четеш за неограничените възможности на времето. Обикновено подобно пътуване винаги ме е обърквало. Впускам се в най-различни размишления за това какво би било, ако съществуваше такава опция и в реалния живот. Ева Фьолер е изградила историята си по начин, който те кара да прелистваш страниците си и напълно да се потопиш в света, създаден от нея.

Източник
   Най-любимото ми нещо от "Гондолата на времето" без съмнение си остава града, в който се осъществява цялото действие. Венеция винаги е била една от дестинациите, които най-много желая да посетя. Чрез книгата имах възможността поне малко да се докосна до прекрасния град, макар и използвайки само въображението си. Беше изключително интересно да се пренесем в една толкова далечна година, 1499-та, за да се запознаем с начина на живот, който реално са водили хората по него време. Харесва ми това, че Ева Фьолер е решила да върне героинята си толкова назад. В повечето книги, които съм чела, героите живеят в по-ранните векове, като 18-ти и 19-ти. Интересно ми беше да прочета за терзанията на главната героиня. Макар и уплашена и желаеща да се върне в своето време, Ана показва смелост и все пак привиква към живота през 15-ти век, независимо колко е била привързана към незаменимите вещи, които използваме в съвремието - Интернет, телефон, козметика и т.н.
   
 Впечатлих се от начина на писане на авторката. Определено знае как да заинтригува читателите си. Харесах много и как е представила самото пътуване във времето и това, че героите имаха сложена "бариера", която забраняваше да бъдат изричани каквито и да било факти, предмети и имена, които са части от бъдещето. Харесва ми, когато героите в една книга са добре изградени и здраво мислещи. Това показва, че авторът си върши чудесно работата. Героите на Ева Фьолер са очарователни, всеки по различен начин. Ана е героиня, която не обича да крие истинската си същност. През цялото време се държеше като момиче, което е здраво стъпило на земята, независимо от обстоятелствата, които й се случваха. Главният мъжки герой - Себастиано, от своя страна, събира в характера си мистерия, остроумност и чаровност, които без съмнение ни карат да се привържем към персонажа му. Естествено в книгата имаше и второстепенни герои, които допринасяха за развитието на историята, а същевременно с това всеки един от тях беше интригуващ по начин, който да се хареса на всеки читател.

  "Гондолата на времето" е едно пътешествие и когато го предприемете, ще останете запленени от историята, събираща в себе си вълнуващи приключения, романтика, мистериозност и една великолепна Венеция. Препоръчвам книгата на всеки, който желае да избяга в миналото... буквално.

Благодарности на издателство Ибис за възможността, която ми предоставиха!

Няма коментари:

Публикуване на коментар