петък, 10 юни 2016 г.

10 съвета и ситуации, които може да ви се случат по време на първата лятна (и не само) работа


Да започнеш работа на ново място, с нови хора, винаги е някак неловко през първите дни. Аз лично това лято работя за трети път, откакто съм завършила. Обикновено една студентка, като мен, може да си намери работа за лятото да сервира в заведение или да е на бар, а може би и зад каса. Аз съм работила и зад каса, и като сервитьор, така че десетте съвета и ситуации, които съм вписала, са вдъхновени от тези две работи. А и това лято, предполагам, че и сред вас ще има хора, които искат да спестят малко пари и най-вече да не скучаят. Особено, ако ви е първа работа, може и да ви се случат подобни случки. Надявам се да ви бъде интересно!

1. Нищо не е такова, каквото изглежда.
Ако сте посетили мястото, просто за оглед и за подаване на документи, да речем, като започнете със самата работа няма да е така, както си мислите, че ще бъде. Ако да гледате как бъдещите ви колеги си вършат работата ви се струва лесно - не, не е толкова лесно, колкото изглежда. Естествено, зависи от мястото, но работата си е работа и навлизането в нея е трудно. Но като му схванеш цаката се получава.

2. Сформиране на приятелства.
За човек като мен, който е малко по-срамежлив, е по-трудно да се опознаете с хората. Трябва да имате в предвид, че хората, с които ще работите, се познават и са свикнали да са по-открехнати и отпуснати един с друг, сякаш са семейство. От първия ден няма как да се сприятелите с всички и на моменти ще свършите сам на някоя маса, чудейки се кого да заговорите и какво да кажете (освен, ако не сте перфектни в общуването, но дори и тогава има неудобни моменти, ако сте обкръжени само с непознати).

3. Обучението.
Винаги се случват неудобни ситуации, докато вашият колега ви обучава. Трябва да сте въоръжени с железни нерви, защото когато няма работа, единственото, което ще правите, е да ходите като муха без глава напред-назад и да следвате колегата по дирите. Понякога се случва така да ходиш отзаде му, че да се блъснеш в него, а вярвайте, няма да е толкова смешно, колкото изглежда.


4. Общуването с клиенти.
"Добър ден! Какво ще обичате?" е репликата, която ще ви е изписана на челото, дори и само да се усмихнете на човека. Те знаят какво ще ги питате и понякога директно изреждат какво желаят. Някои диктуват бързо, така че трябва и вие да сте бързи при записването на поръчката (при положение, че работите в заведение). А понякога ви връщат по сто пъти за едното нищо. Има всякакви хора, но дори и да са неприятни, усмивката и любезността са задължителни, иначе няма да получите номер 5, който е...

5. Бакшиши и заплащане.
Относно оставянето на бакшиши, особено по морето, когато тече сезонът, е добре дошло за вашия джоб. Има доста щедри хора, които оставят прилична сума пари за доброто обслужване, но има и такива, които си искат рестото до последната стотинка (дори и да са 2 или 3 стотинки). По този начин си набавяте една приятна сума отгоре към заплащането, а няма нищо по-хубаво от изкарани пари с вашия собствен труд.

6. При скука, намери си работа.
Ако искате да се набиете на око и да ви харесат, намерете си нещо за вършене, когато нямате работа. Когато управителите и шефовете видят, че имате желание за работа, те ще си създадат добро мнение за вас. Ако се случва така че само да стоите на едно място, понякога не го приемат за добър знак. Но много зависи на какъв шеф ще попаднете.

7. Шефове и управители.
Има безброй примери за такива личности. Всеки един е различен сам по себе си. Аз съм попадала на два вида - добрите и лошите. При лошите няма стоене на едно място, ако те видят, че стоиш, веднага ще ти намерят какво да правиш. Винаги имайте едно на ум, когато се запознавате с шефовете. Аз, например, бях работила при човек, когото знаех какъв е, но все пак си мълчах и си вършех работата. При добрите шефове е по-хубаво да се работи. Те също правят забележки, но не ти крещят и не се държат нагло, също са и разбрани и винаги са насреща, за да помогнат. 


8. Гафовете.
Без тях е невъзможно. На мен са ми се случвали такива смешни гафове, че до ден днешен като се сетя и ми става смешно. Например, ако работите като сервитьори, трябва да внимавате колко неща слагате на таблата. Не се насилвайте, може да се върнете и два пъти. Аз бях изсипала студената наливна бира върху един мъж, добре че човекът по бански беше и после можеше да се цопне в морето. Случва се също и да ви стресне някое куче на клиент, а вие да хвърлите таблата от страх (визирам себе си). Случва се и да изнесете грешна поръчка, а също и да маркирате грешно на компютъра. Ако работите в кухня, винаги внимавайте къде стъпвате, защото се случва да се подхлъзнете и да паднете и да се олеете с храна. Гафове безброй, но остават хубави спомени, на които след работа да се смеете с колегите, докато ги обсъждате.

9. Натовареният график.
Понякога се случва така че не ви остава свободно време. Особено през лятото, когато е един натоварен сезон, туристите плъзват, а вие работите и работите. Но това, което можете да направите в такива моменти е просто да не им обръщате внимание и да мислите за това как да си вършите работата. Амбиция е също и да мислите, че бихте си купили нещо много хубаво с изкараните с труд пари. Но ако работите сред приятен и забавен колектив, натовареният график няма да се усеща.

10. Забавлявайте се!
Особено ако работите през лятото. Да се забавляваш е най-важното. Ако сте сред млади хора, ако се шегувате и ви е весело, работата върви отлично. Също така се сприятелявате и ставате като едно семейство. Моята първа работа беше точно такава - преди и след работа бях с колегите и станахме задружни, дори и живеехме заедно тях три месеца (бяхме на бунгала по морето), а така забавлението е тройно. Създайте си едно незабравимо лято!

Пожелавам успех на всеки от вас, който ще работи за първи път през летния сезон, дано да намерите нови приятели и да си създадете едно лято, пълно със забавления! Надявам се, че и нещата, които споделих, биха помогнали на някого. :)

5 коментара:

 1. Споделила си много полезни съвети! Аз все още не съм ходила на работа, но ще имам предвид всичко, което каза тук, когато започна първата си такава. Много хубав пост! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Благодаря! И успех, когато му дойде времето! :)

   Изтриване
 2. Прекрасни съвети, ще бъдат от полза! Аз съм само на 15, но нашите имаха кафене преди време и аз се опитвах да "работя в него" и наистина си права, че изглежда много по-лесно, отколкото е :D

  ОтговорИзтриване
 3. Страхотен пост! Аз от тази година съм на блок маса и като се знам колко съм непохватна... :D :D :D

  ОтговорИзтриване