петък, 28 април 2017 г.

"Вестители" - Цветелина Владимирова


Как можеш да откриеш подходящите думи, с които да изразиш всички емоции и бурния хаос, които са завладели съзнанието ти след прочита на тази книга? Как аз да ги намеря? В ума ми се скатават доста размисли относно това вълшебство, събрано в 460 страници. Тук е моментът да си призная, че преди да прочета резюмето на гърба на книгата, знаех единствено, че съдържанието е свързано с вампири. Не ми се понрави, защото никак не съм им почитател (с някои изключения). Въпреки че бях заинтригувана, особено след като прочетох резюмето и разбрах, че действието се развива на територията на Русия, по-точно в Москва. Намирам нещо невероятно съблазнително в комбинацията вампири+Русия. Може да ви се е сторило глупаво изказването ми, но винаги съм го усещала по този начин. Точно заради това желанието ми да се докопам до книгата беше още по-неудържимо. Е, прочетох я! Първо искам да кажа на всеки един български читател, любител на всичко свързано с книги и четене, че като едни граждани на тази държава, ние трябва да подкрепяме младите и талантливи писатели, защото те са бъдещето, което може да ни просветли. А смея твърдо да заявя, че много известни чужди писатели (чиито произведения съм чела) не могат да стъпят на малкия пръст на Цветелина Владимирова! В своята история, събрана в книгата "Вестители" и в продължението "Пазители" (което започнах да чета веднага след като затворих страницата на първата), авторката е създала един наистина вълнуващ свят, който те завладява от самото начало. Книгата е обагрена с толкова много опасност, страст, любов, мистерия, приятелство и един наистина интересен сюжет. Отне ми малко повече време да я прочета, отколкото исках, но от една страна се радвам, защото имах повече време да развивам теориите си за това какво ще се случи и как ще се случи. 

Действието проследява стъпките на младата Ксения Петрова, която разбира, че всъщност не е обикновеното момиче, което си мисли, че е. Благодарение на чаровния и мистериозен мъж Игор Алешкин, тя разбира, че е част от могъща раса, наречени вестители. От там нататък животът й се променя коренно. Както можеше да се предположи от самото начало на това ревю, аз съм човек, който много си пада по мистериозните герои, особено ако биват представени по такъв начин, по който Владимирова е описала Игор. Няма да крия колко много се привързах към героя му. До толкова, че в една част от книгата ми липсваше неговото присъствие. През това време обаче имах възможността да опозная някои от останалите герои и да започна да изграждам мнението си за тях. Включително и за Ксения. В началото ми се стори малко странна. Не, лъжа ви. "Странна" не е точната дума, с която мога да опиша типичния характер на едно българско момиче. Тя притежава онзи бурен темперамент, който се таи във всяка една от нас. До края на книгата вече изпитвах респект към това момиче. Просто е смела и самоотвержена, а на мен ми допадат героини с такъв характер. Радвам се, че авторката е описала по този начин героинята. Относно другите герои - доста от тях ми направиха силно впечатление. Може някои от читателите да не са харесали Наталия Романова, но аз искрено се възхищавам на тази героиня. Има нещо в нея, което много, много ми харесва. Макар и в началото държанието й да беше малко отблъскващо, аз имах желание да видя до къде ще достигне. Все още го имам. Нямам търпение да разбера повече за тази жена. Определено ми е любимка. Същото мога да твърдя и за Зоя. Толкова е чаровна, че няма как да не харесаш нейната шантава особа. Едно от любимите ми неща беше приятелството между нея и Ксения. Определено имаха много силни моменти. За съжаление мнението ми не може да бъде положително за всичко. Вероятно е, защото не успях да разбера героя му напълно, но не съм огромен привърженик на Майкъл. Има още какво да се желае от него, за да започна да го харесвам с една идея повече. 

Има нещо, което ме накара да се замисля. По-точно да си спомня. Пророчицата и държанието на всички към нея много ми напомниха за нашата баба Ванга и спомените на баба ми от нея. Няма да забравя историите, които ми е разказвала за нея, мисля, че дори я е срещала, но ясно се сещам като ми каза колко много са вярвали хората в предсказанията й. Та, историята за Вера ми напомни именно за това. Несъмнено още едно от любимите ми неща в книгата.

Препоръчвам "Вестители" на всеки, който иска да усети онова наелектризиращо усещане, което преминава през тялото, докато четеш нещо невероятно и вълнуващо. Гарантирам ви, че ще се получи! А Цветелина Владимирова е един гениален творец, за когото просто трябва да отделиш от времето си.

Няма коментари:

Публикуване на коментар